Att planera en vacker trädgård behöver inte vara svårt.

5 tips när du ska planera din trädgård

Många drömmer om en riktigt vacker trädgård att njuta av. Men hur gör man egentligen för att planera den där trädgården som kommer att få vänner och bekanta att baxna när de kommer på besök? Det finns faktiskt några riktlinjer som underlättar planerandet av din trädgård. I denna text kommer fem oumbärliga tips att presenteras. Det behöver faktiskt inte vara så svårt och ouppnåeligt att fixa sin drömträdgård som många kanske tror. Med dessa tips kommer du en bra bit på vägen, ja, till och med i mål. Häng med så sätter vi igång!

Utgå från dina förutsättningar och behov

Det första tipset är att utgå från din tomts förutsättningar. Vilken sorts mark är det och i vilken växtzon befinner du dig? Detta är viktigt att ta hänsyn till om du ska få den frodiga trädgård du önskar. Tips två är att gå igenom vilka behov du har. Vad vill du använda din trädgård till? Vill du ha den främst som en plats för avkoppling med vackra blommor eller vill du odla mycket ätbart? När du har en färdig plan för vad du faktiskt vill ha ut av din trädgård är det mycket lättare att sätta igång och planera den.

Gör en ritning och tänk på arbetsbördan

Det tredje tipset är att sätta dig ned och rita upp din trädgård. Rita sedan upp vilka planteringar du vill ha och planera utifrån ritningen. Detta gör det mycket enklare då du ska påbörja själva planteringen. Du har då bra koll på vad du behöver och vilket antal växter du behöver köpa. Tips fyra är att tänka på hur mycket tid du är villig att lägga ned på trädgården. Om du vet med dig att du har begränsat med tid för trädgårdsarbete är det smart att satsa på lättskötta växter. Tips fem är kort och gott att ta hjälp av en trädgårdsarkitekt om du finner hela uppgiften för betungande. Då får du både en fin trädgård och tid över till just det som tycker är roligast.