Skogens guld

Lyckan när man hittar sina favoritsvampar i skogen

Naturen påverkar hälsan

Skogspromenader är en lisa för själen. Psyket mår bättre om man med jämna mellanrum vistas i skogen. Det har gjorts studier där utbrända har fått spendera tid i olika typer av skog och målet är att skogsvistelser framöver ska användas som ett medicinskt hjälpmedel mot utbrändhet. Det har också visat sig att fysisk aktivitet i naturmiljö har större effekt på välmåendet jämfört med samma aktivitet inomhus. Att naturen påverkar hälsan positivt har man länge vetat och redan på 1080-talet gjordes det undersökningar och fann då att patienter som hade sitt rum mot en park eller natur återhämtade sig snabbare jämfört med dem som såg in i till exempel en tegelvägg. Ett annat tips är att inreda sin trädgård så att man trivs där, det kan också påverka hälsan positivt, på Bomäster hittar du mycket inspiration om hur du kan fixa din trädgård.

Skogens guld och allemansrätten

I Sverige har vi den stora lyckan att ha allemansrätten. Den gör att vi har rätt att tillfälligt uppehålla oss på privat mark i naturen och även plocka svamp och bär där. Det här är ganska unikt och vi ska vara tacksamma för den rätten och inte missbruka den genom att förstöra eller skräpa ner. Från juli till oktober kan man finna den gula kantarellen i löv- och barrskog. Svampen har ett karaktäristiskt utseende som gör det lätt att känna igen den och är därför mycket populär bland amatörplockare. Vill man ge sig på andra svampar är det en god idé att läsa på och lära sig lite mer först, för att inte plocka oätliga eller giftiga svampar.

Skogens guld

Många goda svampar

Många som vistas i skog och mark har svampplockning som hobby. Resultat av hobbyn kan bli till de mest utsökta gourmeträtterna. Flera av svampsorterna kan både frysas, torkas och konserveras och därför kan man under hösten fylla sitt förråd för hela året. Sent på hösten när skogen lyser i gult och rött är det dags att plocka trattkantareller. Dessa växer i mossiga barrskogar i hela landet och de passar i all typ av matlagning och är utmärkta att torka. Svart trumpetsvamp är en utsökt svamp som växer i södra och mellersta Sverige och som går att göra de mest delikata såser på.